top of page

Loopbaanbegeleiding: Niet enkel voor een carrièreswitch!



samenwerken
samenwerking

Loopbaanbegeleiding wordt vaak geassocieerd met mensen die ontevreden zijn met hun baan en op zoek zijn naar iets nieuws. Hoewel het waar is dat loopbaanbegeleiding nuttig kan zijn voor deze personen, is het belangrijk om dit even recht te zetten. Loopbaanbegeleiding is niet alleen nuttig voor deze doelgroep. Het kan waardevol zijn voor iedereen die aan het werk is!


Loopbaanbegeleiding draait namelijk om het begrijpen van jezelf, je vaardigheden, doelen en passies. Voor iedereen die al een tijdje aan het werk is, kan loopbaanbegeleiding je helpen om richting te geven aan je carrière.


Waar we in loopbaanbegeleiding vaak mee starten, is zelfreflectie. Hierbij gaat de klant stilstaan bij zijn carrière tot dusver. Hij gaat nadenken over waarin hij al gegroeid is, welke vaardigheden hij al heeft opgedaan en wat hem boeit. Loopbaanbegeleiding kan ook helpen bij het zoeken naar talenten en uitdagingen om met deze kennis je carrière verder vorm te geven.


Loopbaanbegeleiding kan ook van grote waarde zijn bij het omgaan met uitdagingen op het werk. Het kan zijn dat je je baan wel graag doet, maar veel stress ervaart of niet tevreden bent met de balans tussen werk en privé. Het kan ook zijn dat je te maken hebt met een moeilijke collega of team. Een loopbaanbegeleider kan je in dat geval helpen om vaardigheden te ontwikkelen, zoals veerkracht, assertiviteit en geweldloze communicatie.


Tot slot kan loopbaanbegeleiding nuttig zijn voor mensen die een tijdje afwezig zijn geweest wegens bijvoorbeeld een burn-out of andere ziekte. Als je een tijdje afwezig bent geweest, kan het opnieuw beginnen extra stress met zich meebrengen: zal het nog hetzelfde zijn? Wie zijn deze nieuwe collega's? Doe ik deze baan nog steeds graag? Kan ik het nog aan? Daarnaast brengt een herstart vaak gevoelens van schaamte met zich mee: wat moet ik zeggen tegen mensen als ze vragen hoe het met mij gaat? Wat moet ik vertellen over de reden waarom ik uitviel? Tot slot kan een periode van ziekte ruimte hebben gegeven om na te denken over werk. Misschien heb je een volledig ander perspectief gekregen op het idee van "werken". Misschien wil je meer impact hebben, er zijn voor lotgenoten, misschien wil je helemaal niet meer van 9 tot 5 werken, misschien zijn de dingen die je vroeger leuk vond niet meer zo interessant.


Kortom, loopbaanbegeleiding is niet alleen voor mensen die van baan willen veranderen. Mensen komen onder andere naar loopbaanbegeleiding omdat ze voelen dat er meer in hen zit. Misschien is de baan nog steeds iets voor hen, maar ervaren ze stress door andere factoren op het werk.


Als je na het lezen van dit artikel denkt dat loopbaanbegeleiding misschien wel iets voor jou is, klik dan hier en neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

6 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page