top of page

Ben jij een "Quiet Quitter?" Bekijk het in deze blog + tips om terug gemotiveerd te zijn op je werk!


Het is stilaan een fenomeen aan het worden in de werkwereld: "quiet quitting," oftewel stilletjes je baan opgeven zonder dat je werkgever het doorheeft. Bij quiet quitting gaan werknemers zich emotioneel en mentaal loskoppelen van hun werk, maar blijven ze toch fysiek aanwezig. Als dit een langere periode aanhoudt, zal dit impact hebben op het werk, de motivatie en de productiviteit van de werknemer. Maar misschien nog erger: de werknemer wordt apathisch tegenover zijn werk. Het tegengestelde van werkgeluk dus! In deze blog bespreek ik wat een quiet quitter is en hoe loopbaanbegeleiding kan helpen bij het voorkomen of omkeren van deze situatie en gemotiveerd te blijven.


Verveling


Quiet quitting is dus het geleidelijk verliezen van interesse en betrokkenheid bij je werk, terwijl je nog steeds aanwezig bent. Het komt vooral voor wanneer werknemers zich niet gewaardeerd of gefrustreerd voelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld het gevoel hebben dat hun talenten en vaardigheden niet volledig worden benut en dat ze zich te weinig kunnen ontwikkelen. Waar andere mensen zich laten horen of zelf van baan veranderen, blijven deze personen onopvallend op het werk: ze doen hun werk wel, maar net genoeg; ze halen de deadlines wel, maar zonder veel extra. Herkenbaar? Iedereen kent wel iemand die zo voor de dag komt!


De vraag is dan: waarom stappen deze mensen niet gewoon op of zoeken ze ander werk? Vaak is dit te wijten aan de angst voor verandering of financiële onzekerheid, maar er kunnen natuurlijk ook nog andere redenen zijn, zoals een mooi salaris of de status die een functie met zich meebrengt.


Een loopbaanbegeleider zal bij deze werknemers helpen bij het onderzoeken van hun passies, interesses, oftewel wat hen extra energie geeft. Bij welke situaties voelen ze zich wél in de flow en gedreven? Daarna kan de loopbaanbegeleider hen begeleiden bij het vinden van een nieuw carrièrepad. Samen stellen we een carrièreplan op dat aansluit bij de individuele behoeften en doelen, en ondersteunen we de cliënt bij het nemen van de nodige stappen om zijn plan te verwezenlijken.


Maar er is ook nog een andere weg. Hierbij kan loopbaanbegeleiding werknemers helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden die ze nodig hebben om voldoening te vinden in hun huidige baan. Dit kan bijvoorbeeld gaan over assertiviteit, communicatie, maar ook zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Met deze vaardigheden kan de werknemer zijn huidige baan nieuw leven inblazen door aan te geven waar zijn grenzen liggen, te communiceren wat hij nodig heeft en zelf weer actief deel te nemen op de werkvloer.


Herken je jezelf in dit artikel en wil je begeleiding? Surf dan naar facilecoaching.be en vraag een afspraak aan via het contactformulier!



2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page