top of page

15% gelukkiger in het leven? Start met Werkgeluk!

15% gelukkiger in het leven? Start met werkgeluk! Introductie: In onze moderne samenleving besteden we 15% van ons leven aan werken. Werk is niet alleen een bron van inkomsten, maar ook een plek waar we onze vaardigheden kunnen ontwikkelen, persoonlijke doelen kunnen nastreven en sociale contacten kunnen opbouwen. Werkgeluk, oftewel het ervaren van voldoening en tevredenheid op ons werk, is van cruciaal belang voor ons welzijn. In deze blogpost gaan we dieper in op het belang van werkgeluk en geven we enkele praktische stappen die we kunnen nemen om het te bereiken.


Werkgeluk


Werkgeluk heeft impact op ons leven. Wanneer we ons gelukkig voelen in ons werk, zijn we gemotiveerder, productiever en creatiever. We ervaren gezonde stress en hebben een betere algehele gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Bovendien heeft werkgeluk ook invloed op onze relaties buiten het werk en draagt het bij aan alle aspecten van ons leven.

Hoe kunnen we werkgeluk bereiken?


  1. Bepaal jouw passies en sterke punten: Ga na wat je echt enthousiast maakt en waar je goed in bent. Dit hoeft zeker niet altijd het grootste of het beste te zijn. De waarheid is dat de gemiddelde mens goed is in gemiddelde dingen. Door werk te vinden dat aansluit bij je passies en sterke punten, vergroot je de kans op werkgeluk.

  2. Streef naar een goede werk-privébalans: Het is belangrijk om voldoende tijd en energie te besteden aan zowel je werk als je persoonlijke leven. Creëer grenzen en neem de tijd om te ontspannen, hobby's te beoefenen en tijd door te brengen met vrienden en familie. Of nog beter: zoek werk dat aanvoelt als een hobby! Dan werk je nooit meer een dag in je leven!

  3. Zorg voor een positieve werkomgeving: Een ondersteunende werkomgeving draagt bij aan werkgeluk. Zoek naar mogelijkheden om goede en positieve relaties met collega's op te bouwen!

  4. Zet doelen en meet successen: Stel realistische doelen voor jezelf en vier successen, zowel grote als kleine. Het hebben van doelen geeft je niet alleen richting, maar ook een groot gevoel van eigenwaarde. Zorg ervoor dat je doelen realistisch zijn. Ik vraag soms aan cliënten: "Kan ik Olympisch kampioen turnen worden?" "Nee? Waarom denk je dat ik dit niet kan?" Je kunt toch "alles worden waar je van droomt, als je maar hard genoeg werkt?"Helaas is dit niet het geval. Je moet zoeken waar je energie van krijgt, kies je gevechten. Ik kan jaren van mijn leven proberen om die Olympische medaille te winnen, maar vooral ook die jaren verliezen. Ik heb namelijk niet de lichaamsbouw, diëten zijn niet zo aan mij besteed, om nog maar te zwijgen over lenigheid! Stel jezelf de vraag: wat doe ik zo graag dat ik er met plezier jarenlang aan wil werken, bijleren en beter worden? Dan zit je op het goede spoor!

  5. Blijf leren en groeien: Zoek naar mogelijkheden om je vaardigheden en kennis uit te breiden. Dit kan zowel binnen je huidige baan als daarbuiten. Ook in de natuur is dit het geval. Iets wat niet groeit, sterft uiteindelijk af, net als je motivatie.


Conclusie: Werkgeluk is geen toevalstreffer, maar iets dat actief kan worden nagestreefd. Door bewuste keuzes te maken en aandacht te besteden aan wat we graag doen en waar we passie voor hebben, kunnen we werkgeluk bereiken. Blijf niet langer bij de pakken zitten en volg loopbaanbegeleiding. Hier zoeken we samen naar je passies. Vraag een gratis kennismakingsgesprek : klik hier



1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page